Passend bezit

In de Europastraat in Deurne zijn drie grote eengezinswoningen, die in de jaren zeventig veel gebouwd werden, omgebouwd tot starters- en seniorenwoningen. Dit om tegemoet te komen aan de veranderende vraag op het gebied van wonen. De starters wonen op de bovenverdieping en kunnen genieten van het zonnetje op hun royale balkon. De senioren hebben beschikking over een flinke tuin. Alle woningen hebben een eigen ingang, een schuurtje en een parkeerplaats.

 

Interview met een starter: het enthousiasme spat ervanaf

K_Carline
Carline Sterk (33) stond al jaren ingeschreven bij Bergopwaarts. Ze zocht naar een stekje in Deurne, waar haar sociale leven zich afspeelt en ze dichtbij haar familie kan zijn. Ze reageerde via de website op de te ontwikkelen appartementen in de Europastraat. ‘Het was heel spannend of ik werd ingeloot, op de site stond dat er al zeventig mensen hadden gereageerd toen ik me inschreef.’
In oktober 2014 kreeg Carline het verlossende telefoontje: zij was een van de gelukkigen! ‘Ik heb lang gewacht, maar het was de moeite waard,’ zegt Carline enthousiast, want ze is hier helemaal in haar element.

Vanuit haar smaakvol ingerichte, lichte huiskamer kijkt Carline uit over de daken van Deurne, met de torenspits van de kerk als opvallend middelpunt. Ze woont op een steenworp afstand van het centrum en het station, wat heel handig is omdat Carline met de trein naar haar werk in Eindhoven gaat.

En de seniorenappartementen, wat vindt ze daarvan? ‘Ik zit hier heerlijk en ik kan jaren vooruit. Van de buren – links, rechts én beneden – merk ik heel weinig. En ach… als ik maar lang genoeg blijf zitten, stroom ik waarschijnlijk vanzelf door naar de seniorenwoning,’ lacht ze olijk.
Carlines starterswoning maakt deel uit van de pilot Transformatie Europastraat.

 

Interview met een seniorenkoppel: snel gegaan!

K_FamBiemans
Gerard (78) en Nolda (74) Biemans bouwden in de jaren zestig een woning in de Zeilberg en woonden daar tot het begin 2015. Met het verstrijken van de jaren werd het huis hen te groot en het onderhoud aan de tuin teveel. Daarom zetten ze hun woning te koop.
Nolda: ‘Het is heel snel gegaan. Binnen een paar weken was het huis verkocht.’ Dat niet alleen: kort nadat het echtpaar reageerde op het woningaanbod op de website, kregen ze een telefoontje dat zij een van de nieuwe bewoners van een seniorenwoning in de Europastraat waren!

Hoe bevalt het? ‘Heel goed,’ zegt de heer des huizes. ‘Alles gelijkvloers, dat is heel fijn voor mijn vrouw, die niet meer zo goed ter been is.

Het is niet zo groot, maar alles zit erin, en we kunnen nog steeds in de tuin zitten.’ Een kennis timmerde een praktische overkapping tegen de achterkant van de woning waardoor daar voldoende privacy is.Het contact met Bergopwaarts bevalt goed. Nog niet eerder hadden Gerard en Nolda te maken met een verhuurder. ‘We hebben een paar gesprekken gehad en alles is heel voorspoedig gegaan. Nee, we hebben niets te klagen.’

Het huis heeft twee slaapkamers. Genoeg plek voor een logeerbed. ‘We zijn nog steeds niet klaar met opruimen,’ vertelt het koppel en ze schieten beide in de lach. ‘Een logé is van harte welkom, maar dan moeten we eerst de boel aan kant hebben!’ De seniorenwoning van de Gerard en Nolda Biemans maakt deel uit van de pilot Transformatie Europastraat.