• Leefbaarheid
    “Heerlijk om mijn dochtertje met de buurtkinderen te zien klauteren op het klimrek op het pleintje tegenover ons huis”

Leefbaarheid door en voor huurders

Bergopwaarts wil graag samen met bewoners en de lokale gemeenschap werken aan de leefbaarheid van een wijk. Want fijn wonen is meer dan alleen een huis. Hiervoor werken wij samen met gemeente, politie, welzijnsorganisaties en buurtbewoners.
Soms is de rol initiëren, maar vaak nemen wij ook de rol van het regisseren, faciliteren en financieren op ons.

Dat wij met wonen dus niet alleen het huis en de stenen bedoelen, blijkt uit onze investeringen ter verbetering van de leefbaarheid.

Initiatieven

Bergopwaarts heeft in 2017 € 38.000,- uitgegeven aan kleine verbeteringen en aanpassingen.

Voor het inzetten van het leefbaarheidsbudget kijken we naar het verhogen van het woongenot van onze huurders, naar de sociaal-maatschappelijke bijdrage en naar inzet en initiatief van onze huurders. Bergopwaarts steunt vooral projecten die meerdere doelen dienen. In 2017 zijn de initiatieven van de bewoners weer divers geweest en samen hebben we prachtige resultaten bereikt. De rol van Bergopwaarts is divers: beschikbaar stellen van middelen tot het samenbrengen van partijen.

Een greep uit de projecten

  • Bewoners van ’t Hofke in Liessel plantten rododendrons in de groenvoorziening langs het pad. De bewoners voeren het onderhoud hiervan uit.
  • Een voorstelling voor en door vluchtelingen in Deurne is mogelijk gemaakt.
  • Er is op verzoek van de huurders van de Koolhof in Deurne een nieuwe toplaag op de jeu-de-boules baan aangebracht.
  • Buurtbewoners in de Eikelaar in Asten, mozaïeken samen bankjes. Deze bankjes krijgen een plek in de wijk.
  • Wijkbewoners achterterrein Houtstraat in Asten en Bergopwaarts slaan de handen ineen om het verloederde achter terrein op te knappen. De achterzijde van het terrein is opgeknapt en opnieuw bestraat. Hiervoor werden de tegels van de achterom paden van de Bloemenwijk hergebruikt. Een mooi idee van de bewoners wat we graag stimuleren.
  • In verband met het vijfjarig jubileum verrast Bergopwaarts de bewoners van De Zevensprong in Deurne met de naam op de gevel.
  • Bewoners van het Pater Aartsplein in Liessel kunnen voortaan uit de zon buiten zitten op het binnenterrein van het Pater Aartsplein. Een grote parasol zorgt voor mooie gesprekken in de schaduw.
  • De binnentuin op De Heuvel in Deurne is opgeknapt.
  • Wijkbewoners in de Koolhof in Deurne hebben de handen ineen geslagen en samen met de wijkraad een nieuwe speel- en ontmoetingsplek in De Koolhof gerealiseerd.
  • De bewoners van de woongebouwen aan de Wolfsberg in Deurne hebben nu partytenten voor algemeen gebruik.
  • Er is een bijdrage geleverd aan het in stand houden van het hondenlosloop terrein De Kluifzwam in Asten en aan de speeltuin ’t Turfke in Helenaveen.

In gesprek met onze huurder

Jaarlijks verwelkomen heel wat huurders ons met een kop koffie bij hen thuis. Wat speelt er, wat houdt huurders bezig? Door daarover met huurders in gesprek te gaan, houden we contact en luisteren we naar mooie en boeiende verhalen én halen we waardevolle informatie op. Die gebruiken we bij het uitvoeren van onze plannen. In 2017 zijn we bij 70 bewoners op de koffie gegaan.

Daarnaast spraken we tijdens een huiskamergesprek in de Koolhof in Deurne met verschillende bewoners en ondernemers over hun wens om verschillende speel- en ontmoetingsplaatsen in de wijk te realiseren. Inmiddels is er een speel- en ontmoetingseiland aan de Dieze gerealiseerd.

Via een klantenpanel zijn we in gesprek gegaan met huurders en woningzoekenden om over de digitale dienstverlening te praten. Op deze manier haalden we onder andere informatie op waar huurders en woningzoekenden behoefte aan hebben om te kunnen regelen via de website.

Op de koffie

Op de koffie bij mevrouw Timmers-Tijssen in Deurne. Een bewoonster die al meer dan 50 jaar een woning huurt van ons! Collega’s Thijs Heuff en Tom Alders gingen op bezoek. Zo staan wij heel direct in contact met onze huurders. Mevrouw Timmers heeft het nog prima naar haar zin en hoopt nog lang op haar stekje te wonen.